MMR: Podporujeme nákup udržitelných potravin
MMR: Podporujeme nákup udržitelných potravin
27. 7. 2023
Ministerstvo pro místní rozvoj usiluje o to, aby se v jídelnách institucionálního stravování vařilo z udržitelných potravin. Uspořádalo proto na půdě MMR setkání odborníků z resortu zemědělství, zdravotnictví, univerzit i neziskových organizací. Společně debatovali nad minimálními standardy udržitelnosti ve veřejných zakázkách na dodávky potravin a zajištění stravovací služby.
Hlavním tématem kulatého stolu byl nákup potravin z ekologického zemědělství. Jedná se o zodpovědný, udržitelný způsob zemědělského hospodaření a výroby kvalitních potravin s minimálním dopadem na životní prostředí. V praxi jde například o využívání sezónního ovoce a zeleniny nebo nákup lokálních potravin. Takové kroky nejen, že pomáhají snižovat uhlíkovou stopu, ale podporují i místní zemědělce.
„Musíme poptávkou ze strany státu podněcovat nabídku udržitelných potravin. Stát by neměl dávat důraz pouze na nejnižší nabídkovou cenu. Musí se ohlížet také na kvalitu a dopady svých nákupů, jinak podporuje neudržitelné nákupní chování,” zdůraznila na setkání s experty vrchní ředitelka sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Leona Gergelová Šteigrová.
Podněty vzešlé z diskuse budou zohledněny při přípravě Akčního plánu udržitelného nakupování a do budoucna i v rámci Národní strategie veřejného zadávání.