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Dear Deputy Minister, 

I refer to your request for an opinion followed by a meeting held on 9 December 2022 

with DG GROW’s services. We appreciate your quest for a correct transposition of 

Directive 2014/24/EU on public procurement into Czech law. However, please note that 

the opinion below is only informal, since the binding interpretation of the EU law can be 

given only by the Court of Justice of the EU (hereafter the Court). 

We understand that your question concerns two main issues: (1) the changes in the 

definition of the contracting authority under the Czech law and (2) possible scenarios 

under which the future purchases of the ICT services at State level could be executed by 

a single public entity, preferably without organisation of public procurement procedure. 

In this regard, we would like to outline the following. 

1. We understand that the amendment of Czech Law No. 134/2016 on Public 

Procurement (hereafter LPP) seeks to clarify the existing definition of the 

contracting authority in the way that your Member State, as such, would be 

considered as a single contracting authority by itself (per se)1. We believe that 

                                                 
(1) See the proposed amended version of Section 4(1) of LPP: 

(1) Contracting authority means 

(a) the Czech Republic; in the case of the Czech Republic, organisational units of the State shall be 

considered as separate contracting authorities operational units with functional autonomy for 

award of public contracts (…) 

(b) the Czech National Bank, 

(c) an organisation funded by the State; 

(d) a local government unit or an organisation funded thereby;  

(e) another legal person (…) 
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such a change in definition would comply with the definition of contracting 

authority for the purposes of Directive 2014/24/EU2. The new definition as such 

does not seem to go against the interpretation of contracting authority in 

functional terms, as required by the Court3. 

 

2. As for the future purchases of ICT services at the State level, we understand that 

the preferred variant would be the use of an independent entity in one of the 

situations analysed below that would not require organisation of public 

procurement procedures.  

Generally speaking, Member States are free to decide to provide public services 

with their own resources and with the resources that are quasi internal. The EU 

procurement law does not interfere with their discretionary powers. The freedom 

of Member States according to which the EU must respect national identities, 

inherent in their fundamental structures, political and constitutional, including 

local and regional self-government is guaranteed by Article 4(2) of Treaty on the 

EU. 

Please find here below a short analysis of the most important aspects of solutions 

discussed at the meeting on 9 December 2022, notably in relation to applicable 

case-law of the Court that provides valuable guidance in application of all 

concepts.  

a. Instrument or technical service 

As clarified in Recital 34 of Directive 2014/24/EU, “[c]ertain cases exist where a 

legal entity acts, under the relevant provisions of national law, as an instrument 

or technical service to determined contracting authorities, is obliged to carry out 

orders given to it by those contracting authorities and has no influence on the 

remuneration for its performance. In view of its non-contractual nature, such a 

purely administrative relationship should not fall within the scope of public 

procurement procedures” (emphasis added).  

The judgement of the Court in case C-295/05 Asemfo4 gives some light with 

regard to the situation of a relationship between an entity carrying out orders for a 

public authority, without being obliged to launch public procurement procedures. 

The key element is that such entity has to be internal, dependent and subordinate 

to the public authority, has to act upon its orders and has no choice on the 

determination of the tariffs for its services to the public authority. In short, such 

entity just delivers orders based on the list of services provided at a given price 

imposed by the public authority. 

b. Transfer of competences 

 

                                                 
(2) See Article 2(1) of Directive 2014/24/EU: 

‘contracting authorities’ means the State, regional or local authorities, bodies governed by public law 

or associations formed by one or more such authorities or one or more such bodies governed by public 

law (…) 

(3) See mainly cases C-31/87 Beentje, paragraph 11, C-323/96 Commission v. Belgium, paragraph 28. 

(4) See paragraphs 49-54. 
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Another situation falling outside the sphere of public procurement law is 

commonly known as transfer of competences. The Court clarified this concept in 

its judgement in case C-51/15 Remondis (and subsequently, in the one concerning 

case C-328/19 Porin kaupunki). As stated by the Court, an agreement concluded 

by two authorities to set up a special-purpose association with its own legal 

personality, governed by public law and receiving the transfer to that new public 

entity of certain competences previously held by those authorities and henceforth 

belonging to that special-purpose association, does not constitute a ‘public 

contract’. Such a transfer of competences exists only if it concerns both the 

responsibilities associated with the transferred competence and the powers that 

are the corollary thereof, so that the newly competent public authority has both 

decision-making and financial autonomy.5  

 

c. Vertical cooperation (in-house) with a joint control 

A public contract falls outside of the scope of the public procurement law if all 

the conditions of a vertical cooperation (in-house) as set out by Article 12 of 

Directive 2014/24/EU are fulfilled.  

The conditions of an in-house procurement are the following: a) the control that 

the contracting authority exercises over the legal person concerned is similar to 

that which it exercises over its own departments; b) a certain percentage of 

activities are carried out in the performance of tasks entrusted to it by the 

controlling contracting authority or by other legal persons controlled by that 

contracting authority; and c) absence of direct private capital participation (with 

exceptions).6 

As for the control criterion, the Court ruled that it can be exercised also jointly 

with other contracting authorities.7 The possibility of a joint control is reflected in 

Article 12(3) of Directive 2014/24/EU that specifies, in line with the applicable 

case-law of the Court, that contracting authorities exercise a joint control if all the 

following conditions are fulfilled: 

(i) the decision-making bodies of the controlled legal person are composed of 

representatives of all participating contracting authorities. Individual 

representatives may represent several or all of the participating contracting 

authorities; 

(ii) those contracting authorities are able to jointly exert decisive influence 

over the strategic objectives and significant decisions of the controlled 

legal person; and 

(iii) the controlled legal person does not pursue any interests which are 

contrary to those of the controlling contracting authorities. 

The Court recently provided an important clarification8 as for the requirement of 

the participation of all participating contracting authorities in the managing 

                                                 
(5) See C-51/15 Remondis, paragraphs 49-54. 

(6) See Article 12(1) of Directive 2014/24/EU and applicable case-law of the Court. 

(7) C-324/07 Coditel Brabant, paragraphs 47-50, C-573/07 Sea, paragraph 59, joined cases C-182/11 and 

C-183/11 Econord, paragraphs 27-33, or joined cases C-89/19 to C-91/19 Rieco. 

8) See joined cases C-383/21 and C-384/21 Sambre & Biesme SCRL and Commune de Farciennes, paragraphs 

69 - 72.  
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bodies of a controlled entity, as required before the adoption of Directive 

2014/24/EU (9). Article 12(3) now sets the conditions of the joint control 

independently of the control requirements as applicable under “normal” in-house 

(as set out in Article 12(1) of Directive 2014/24/EU). One contracting authority 

can thus represent more participating contracting authorities in the managing 

bodies of the controlled entity. However, the participating contracting authorities 

still have to be able to together exert a decisive influence. 

As for the activity criterion (see under b) above) in the situation of a joint control, 

Article 12(3) of Directive 2014/24/EU says that more than 80 % of the activities 

of that legal person have to be carried out in the performance of tasks entrusted to 

it by the controlling contracting authorities or by other legal persons controlled 

by the same contracting authorities. As specified by Recital 32 of Directive 

2014/24/EU, it is not important who is the beneficiary of the contract 

performance. 

d. Vertical cooperation with a control of a controlled entity 

As far as the control criterion (under a) above) is concerned, [s]uch control may 

also be exercised by another legal person, which is itself controlled in the same 

way by the contracting authority10.  

Therefore, if in a simple in-house relation (A-B), the controlling contracting 

authority A has to exercise a decisive influence over both strategic objectives and 

significant decisions of the controlled entity B, in a “cascade” in-house relation 

(A-B-C), the controlling contracting authority A has to exercise decisive 

influence over both strategic objectives and significant decisions of the controlled 

entity B, which has to exercise decisive influence over both strategic objectives 

and significant decisions of the controlled entity C. 

As for the activity criterion in a situation of a “cascade” in-house, Article 12(1)(b) 

of Directive 2014/24/EU applies: more than 80 % of the activities of the 

controlled entity C have to be carried out in the performance of tasks entrusted to 

it by the controlling contracting authority A or by other entities controlled by that 

contracting authority (this covers also controlled entity B). 

There is no available case-law of the Court where the questions of a “cascade” in-

house questions would be raised.11 Therefore, in order to fulfil the conditions of a 

“cascade” in-house, we believe that a particular attention must be paid to the 

control criterion that need to be fulfilled at both levels. 

e. Horizontal cooperation 

As for the horizontal cooperation, we understand that it would be the least 

preferred option by your authorities. Nevertheless, we would like to draw your 

attention to the judgments of the Court in the following landmark cases on 

horizontal cooperation: C-480/06 Commission v Federal Republic of Germany 

                                                 
(9) See the above mentioned Court case-law on joint control. 

(10) See Article 12(1) in fine of Directive 2014/24/EU  

(11) With the exception of paragraph 50 of C-295/05 Asemfo in the description of the roles of the national 

authority whose activities were questioned. 
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(Hamburg), C-159/11 Ordine degli Ingegneri della Provincia di Lecce, C-796/18 

Informatikgesellschaft für Software-Entwicklung and C-429/19 Remondis, which 

provide important interpretation guidelines for Article 12(4) of Directive 

2014/24/EU.  

Finally, we would like to stress that while the present letter addresses a different although 

similar topic, it remains consistent with a previous letter of 1st August 2017 addressed to 

the Slovak Public Procurement Office, that you can find also enclosed.  

Yours faithfully, 

Mary Veronica Tovšak Pleterski 

Director 

Contact:  

Vítězslava FRIČOVÁ, Vitezslava.FRICOVA@ec.europa.eu  

Enclosure: DG GROW opinion of 1st August 2017 addressed to the Slovak Public 

Procurement Office 

c.c.: Javier PALMERO ZURDO, Salvatore D’ACUNTO (GROW E.2), Jean-

Yves MUYLLE, Jan SALONI and Jana JÍCHOVÁ (GROW C.2) 

  

Electronically signed 

Electronically signed on 13/01/2023 12:55 (UTC+01) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121
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